Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jóga

 

A jóga irodalma, szakkifejezései ősi nyelven íródtak, és ezeket a kifejezéseket máig tartja a hagyomány. A jóga szó szanszkrit eredetű. A szanszkrit nyelv az ókorban, feltételezhetően a mai indiai szubkontinensen alakult ki. Rendkívül összetett és kidolgozott nyelv, amely a mai nyelvészek elismerését is kivívta.

Egy - egy szónak a szanszkrit nyelvben akár 30 vagy 40 jelentése is lehet a szövegkörnyezettől, függően, illetve nem ritka, hogy a különböző alakú szavak ugyanazt jelentik. A jóga szó a judzs igei gyökből ered, ami igába hajtást, egyesülést, továbbá csillag eggyüt állást, törekvést, összegzést jelent. A mi iga szavunkkal is rokon. Ez az igába hajtás nem mások legyőzésére vonatkozik. A jógában mindig önmagunkon leszünk úrrá. Azonban még az önmagunkon való győzedélmeskedés is nagyon békés
és harmonikus formában valósul meg. A jóga a megismerés egyik ősi útja, és az önmegismerésen keresztül valósítja meg a világ megismerését.
A guru szó első szótagja a gu, a sötétséget jelenti. A ru jelentése eloszlató.

A guru az, aki eloszlatja a tanítvány fejében a homályt. A guru szót használták a szülők megjelölésére is, de a világi nevelőket és a lelki vezetőket is gyakran így hívják. A guruk és követőik úgynevezett ashramokban, zárt közösségekben, kolostorszerű épületekben gyűltek össze, éltek és tanultak. Ilyen ashramok ma is vannak Indiában.
A külföldiek is gyakran keresik fel az ilyen helyeket. Ha valaki Indiába utazik jógát tanulni, célszerű egy ilyen tiszta és szép helyet keresni, mint amilyen egy ashram. Itt aztán el lehet mélyedni az ászana gyakorlásában szakavatott vezetők segítségével.

Ászana, jelentése testtertás, pozíció, ülésmód. Az ászának mellett a mantrák a legszembeötlőbbek egy jógi gyakorlataiban. A pontos jelentése szent, kozmikus erőkkel feltöltött szótag vagy szótagok sora, melynek ismétlése áldásos hatással van az egész világra. Ilyen mantra az ÓM is.

yogi 

A jóga rendszeres gyakorlásával:

  • Javul a közérzet

  • Nő a fizikai és mentális állóképesség

  • Kifinomultak az érzékek

  • Javul a koncentrációs készség

  • Nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek a napok

  • Békésebb lesz az alvás

  • Javul az emésztés és a vérkeringés

  • Reálisabbá válik az énkép.