Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sportok

Vércsoportunk szerint három nagy típust különböztetünk meg. A, B és 0 (nullás) vércsoportokat. Attól függően, hogy ki melyik típusba tartozik, más és másféle sporttevékenység ajánlatos számára kondíciója javításához, megtartásához.

 

0-típus: Hajtsd meg magad!
A 0-típus életében fontos szerepe van a sportnak és a mozgásnak. Nem véletlen, hiszen közvetlen ősei kimerítő, vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. A veszélyek izmaikat aktiválták, hogy képesek legyenek menekülni vagy harcolni. Ezért a 0-típusnak a stresszt testével kell lereagálnia - persze nem ősei módjára, hanem a sport segítségével.
Annak, hogy a 0-típus számára rendkívül fontos a sport, biológiai alapjai vannak. Stressz hatására a 0-típusban, más vércsoportúakhoz képest, nagy mennyiségű dopamin termelődik, mely később adrenalinná alakul át. Az adrenalin stresszhormon. Rendkívüli módon aktiválja a testet és a szellemi erőket. Többek között a szervezet kő rtizonki választás át is stimulálja, melynek szintje a 0-típus vérében csak lassan emelkedik, de azután sokáig magas szinten marad. Az adrenalin gyors, nagy mennyiségben való termelődése és a hosszabb időn keresztül megemelkedett kortizonszint a szervezetet készenléti állapotba helyezik: a test energiaraktárai mobilizálódnak, a vázizomzat aktiválódik, a szív ritmusa gyorsul. A többi belső szerv vérellátása csökken. A biokémiai stresszhelyzetre a legegészségesebb válasz egy jó nagy erdei futás, vagy egy alapos edzés a konditeremben. Az intenzív sportolás, akár mindjárt munka után, segíti a leginkább a stresszhormonok leépítését.
A rendszeres, intenzív edzés sokáig jó hangulatban tart, segít a lelki egyensúly megőrzésében. A 0-típus ezzel a módszerrel ideális súlyát is elérheti. A többi csoporthoz képest gyakoribb és megterhelőbb edzésekre van szüksége. A vércsoportdiéta többek között az aerobicot, a kocogást, súlyzózást és a küzdősportokat ajánlja. Aki nincs edzésben, az válassza a gimnasztikát, a gyors járást vagy a táncot.

aerobic.jpg

A-típus: Nyugalom!
Az A-típusnak a stressz leépítéséhez nyugtató sportokra van szüksége. Ha a 0-típushoz hasonlóan intenzíven edzenek, kimerülnek, rosszul érzik magukat. A testmozgás kevésbé fárasztó változatai, mint a jóga vagy a tai chi, energiával töltik fel őket, jó közérzetet biztosítanak.
A vércsoportelmélet az A-típusnak ezt a tulajdonságát arra vezeti vissza, hogy a vércsoporthoz tartozók őseinek már nem kellett vadállatokkal küzdeniük, nem voltak annyira kiszolgáltatva a természetnek, mint a vadászok és gyűjtögetők. Letelepedett életmódot folytattak, létfenntartásuk alapjává a mezőgazdaság vált. Bár a megélhetésnek ez a módja is komoly fizikai munkával járt, az A-típus testének mégsem kellett állandóan harcra vagy menekülésre készen állnia. Megtanulta kordában tartani érzelmeit, hiszen közösségben élt, társaira volt utalva.
A stressz az A-típus esetében a következő biokémiai reakciót váltja ki: a vérben a kortizon hamar magas szintet ér el, de ez a szint hamar le is csökken. Összehasonlítva a 0-típussal, mely a stressz hatására sok adrenalint termel, az A-típusnak a kortizon segítségével kell a stresszhelyzetet megoldania. A kortizon inkább az agyban, mint az izmokban fejti ki hatását.
Az A-típus a stresszre feszült figyelemmel reagál. Mivel a gyakori és hosszan tartó, emelkedett kortizonszint az agyban elváltozásokat, károsodásokat okozhat, az A-típusnak tudatosan törekednie kell a kortizon gyors lebontásának elősegítésére. Ezt a hétköznapok során leginkább meditációs gyakorlatokkal érheti el. A gyakorlatok a vér kortizonszintjének újabb, kiugró emelkedéseitől is megvédik.
Az A-típus jól teszi, ha meggondolja, érdemes-e magát stresszhelyzeteknek kitennie. Ha néha pozitív, stimuláló stressz éri, az persze nem árt. Ha azonban állandó súrlódásoknak van kitéve, ha rossz a munkahelyi légkör, vagy a családban vannak feszültségek, nagyon könnyen megbetegedhet. A fokozott stressz az A-tipusnál szív- és érrendszeri, valamint rákos megbetegedésekhez vezethet. A pszichoneuroirnmunológia területén végzett kutatások kiderítették, hogy a daganatos betegek vérében gyakran magas a kortizonszint. A kortizon gyengíti az immunrendszert, mivel befolyásolja a transzfer anyagok, az interleukinek működését. Ezzel a kortizon gátolja a szervezet védekezőmechanizmusait, a gyulladásokra a szervezet nem képes úgy reagálni, ahogy kellene.
Hogy szervezetét a stressz káros hatásaitól megvédje, az A-típusnak nagyjából minden második napon sportolnia kellene. A távol-keleti módszerek mellett választhatja a kerékpározást, a golfot, a stretchinget, melyek szintén meditációs sportágaknak tekinthetők.

bringa.jpg

 

B-típus: Keresd az egyensúlyt!
AB-típusnak a testi és szellemi tevékenységek Összehangolt egyensúlyára van szüksége ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is fitt maradjon. Fontos, hogy testét eddze, de szüksége van az ellazulásra is. A B-típus őseitől a fizikai teljesítőképességet, az erre való igényt örökölte. Mongólia vad sztyeppéin az élet szívós kitartást követelt. A hosszú téli esték viszont a pihenést, az elmélyülést, a lelki béke megtalálását tették lehetővé. Talán ez az alapja annak, hogy a B-típusnak különféle tevékenységekre van szüksége ahhoz, hogy lelkileg és testileg is jó közérzete legyen. A stresszhatásokra a 0-típuséhoz hasonló reakciókkal válaszol. Alapjában azonban jól viseli a stressz terheléseit. Rendkívül jól alkalmazkodik az új körülményekhez, különösebb lelki igénybevétel nélkül kezeli a kedvezőtlen helyzeteket. A sportok közül a kevésbé intenzíveket gyakorolja, emellett a lazltógyakorlatokat se hanyagolj a el.

kenu.jpg

AB-típus: Csillapodj le!
Az AB-típus génjei az A- és a B-típus tulajdonságait is hordozzák. A megfelelő élelmiszerek kiválasztásánál és a betegségekre való hajlamok megállapításánál is, mindkét típus jellemzőit figyelembe kell venni. A stresszhelyzetekre ez a típus is, az A-típushoz hasonlóan, szellemi feszültséggel reagál. Az A-típus számára ajánlott, oldódást segítő gyakorlatok ebben az esetben is hasznosak. Az AB-típusnak könnyű testedzésre van szüksége, és egyúttal a belső nyugalom elérésére is. A vércsoportelmélet a sportok közül többek között a tai chi gyakorlását, a hatha-jógát, és a rendszeres, hosszú úszást ajánlja.

uszas.jpg

 

 

 

Cikkek

Thigh and Buttocks Muscles with the Exercise Tube

2013.11.29

Lie on your back on the floor or on a yoga mat. Double-up the exercise tube and place it over your hips, holding the tube against the floor with your hands. Exhale and push into your heels to lift your buttocks off of the floor. Keep your core engaged at all times and avoid overarching your low back and also avoid shrugging your shoulders. Inhale and slowly lower your buttocks back to the floor, trying to keep your glutes engaged the whole way down. Repeat 8-12 times, rest, then repeat the entire exercise if desired.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Single Arm Front Shoulder Raise

2013.11.29

Stand with your feet about shoulder width apart for balance. Your posture should be maintained throughout the exercise. Holding a dumbbell in each hand, start with your hands both resting in front of your thighs. Engage your abdominals, exhale, and lift one arm until it is horizontal. Avoid shrugging your shoulders. Inhale and lower the weight back to the start position with control. Do the same movement on the other arm. Do 8-12 repetitions on each arm, rest, then repeat the exercise if desired.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Thoracic Spine Mobilization with the Foam Roller

2013.11.29

Position one foam roll under your shoulder blades and the other under your head. Your buttocks is on the floor and your feet are about hip width apart, knees bent. Point your arms up toward the ceiling. Inhale and take your arms up over your head as your push yourself backward over the rolls. Exhale and return to the start position. Repeat 5-6 times. You can adjust the position of the foam rollers if desired.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Inner Thigh (Groin) Stretch

2013.11.29

Stand up straight in a wide stance with a slight pelvic tilt (tucking your bum under). Bend your left knee until you feel a slight stretch in the inner thigh of the right leg. Hold for at least 20-30 seconds. Repeat as above on the other leg by shifting your weight over to your right leg and bending your right knee. Hold for at least 20-30 seconds. Repeat this stretch at least twice for each leg.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

"The Swimmer" on the Balance Board

2013.11.29

Lie with your stomach on the balance pad and your toes on the floor. Bring your hands up over your head - your head should not be touching the floor. Keep your belly button pulled in at all times. From this position, bring your elbows down toward your feet, squeezing your shoulder blades together at the same time. You should feel like you are performing a breaststroke-type movement. Repeat this movement 10-15 times, rest, then repeat if desired.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Torso Rotation on the BOSU

2013.11.29

Stand upright on the top of the BOSU. Your feet should be slightly apart, arms out to the side and shoulders down. Inhale, then exhale and twist from the waist to one side. Slowly return to the start position. Repeat to the other direction. Your hips should remain facing forward at all times. Repeat 3-4 times in each direction.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Superman on the BOSU

2013.11.29

Lie facedown on the BOSU ball. In the start position, your forearms and toes should be resting on the floor. Pull your navel toward your spine to engage your core. Lift forearms and toes off the floor, finding your balance point. Squeeze your buttocks to keep your legs up. Squeeze your shoulder blades together and avoid letting them move up toward your ears. Do not hyperextend your lower back. Ensure that you continue to breath normally throughout the exercise. Hold for 5-20 seconds, rest, then repeat 3-5 more times.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Glute Bridges on the Balance Pad

2013.11.29

Lie on your back on a mat or on the floor with your heels on a balance pad. Your arms should be relaxed at your sides. To make this exercise more difficult, keep your arms off the floor. Exhale and push into your heels, lifting your buttocks off of the floor. Your neck and shoulders should remain relaxed. Slowly lower your buttocks down to the floor, keeping your buttocks and core engaged at all times. Repeat 8-12 times, rest, then repeat the exercise if desired.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Knee Extensions

2013.11.29

Stand up straight with an exercise band under one foot. Ensure that you have a good grip on the exercise band and that you have a good amount on tension on the exercise band. Inhale and lift the foot slowly, resisting against the band, until your hip and knee are at approximately 90 degrees. Exhale and push your foot back down until it touches the floor. Enure that you maintain good posture throughout the exercise. Repeat 10-12 times, the switch legs.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok

Chin to Chest Stretch

2013.11.29

Sit upright on a ball or chair with your feet shoulder width apart. Arms are relaxed with your hands resting on your thighs. Tuck your chin gently toward your chest. Turn your head slightly to the left until you feel a slight stretch. Hold for 10-15 seconds. Repeat to the right side, holding for 10-15 seconds. Repeat at least twice to each side.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Sportok